A Theragun terápiás alkalmazása a gyógytornász gyakorlatában

Már egy ideje, mióta a Theragun eszköz megjelent a piacon. Lehetőségem volt kipróbálni ezt az eszközt, és értékelni a képességeit. Gyakorlatomban olyan betegekkel dolgozom, akik reumás betegségekben szenvednek, valamint vertebroalgikus szindrómában szenvedő betegekkel, valamint különböző fokú politrauma és sérülések után. Szabadidőmben Részt veszek kosárlabdázók, futsalosok felkészítésében. Amit ez az eszköz befolyásolhat, kellemesen meglepődtem, amikor meggyőződtem arról, hogy ez nem csak egy eszköz az izmos sportolók számára.

Theragun

Theragun az USA-ból származik, ahol a fejlődését Dr. Jason S. Wersland kezelte, D. C., akinek kezdetben szüksége volt a céljaira, erős fájdalomtól és sorvadástól szenvedett. A fejlesztés nyolc éve alatt létrejött egy kézi akkumulátor eszköz, amely bárhol, bármilyen helyzetben használható.

 A mechanikus és ütős terápia elvén működik, amely az amplitúdó, a frekvencia és a nyomaték kombinációja. Ezeknek a fizikai tulajdonságoknak köszönhetőenMasážní přístroj Theragun G3PRO jobban behatol a szövetek mélyébe, szemben a rezgésterápiával, amelynek összehasonlításában 2x kisebb az amplitúdója. A szövetek mélyreható befolyásolásával megváltoztatjuk és kezeljük a neuromuszkuláris választ, így csökkenthetjük a fájdalmat, fokozhatjuk a véráramlást, gyógyíthatjuk a hegszöveteket, enyhíthetjük az izomfeszültséget, javíthatjuk a nyirokkeringést, növelhetjük a mozgástartományt, és nem utolsó sorban javíthatjuk a test érzékelést.

A Theragun természetesen nem alkalmazható pacemakerben szenvedő betegeknél, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, még akkor sem, ha gyógyszeres kompenzációban részesülnek, terhes nőknél a hát alsó részén és a hasban, a nemi szervek területén, az női nemi szervek, nyílt sebeken, sebeken, varrással in situ, és mindig ki kell választani a megfelelő kiterjesztőt, amely a Theragunban található.

Masážní přístroj TheragunTheragun-t és hatásait egy rheumatoid arthritisben szenvedő betegnél, a spondylitis ankylopoeticában szenvedő betegen, a kulcscsont stabilizáló lemezének kivonása után, aki aktív kosárlabdában foglalkozik figyeltem.

Reumás betegPacientka s revmatoidní artritidou

Theragun -t használtam egy rheumatoid arthritisben szenvedő betegnél, aki általános ízületi merevségben szenved, és egy ankylopoetica spondylarthritisben. A Theragun -t mindig terápiában használtám, soha nem mintha monoterápiát.
Egy rheumatoid arthritisben szenvedő betegnél a felső végtagok területére koncentráltunk a nyakkal, oszt a talppal. A terápia volt hetente kétszer 15 percig.
Az első terápia előtt csináltam a felső végtag orientációs vizsgálatát és a beteg szubjektív értékelését:

  • korlátozott mozgástartomány, különösen forgásokba, hajlítás a vállízületben 150 °
  • könyök teljes mozgástartományban
  • tapintási fájdalom az alkarizmok hajlító és nyújtó csoportjaiban
  • a kézizmok tapintási érzékenysége és elzáródások a kis kézízületek területén, kiváltó pontok az alkar és a tenyér területén (különösen a hüvelykujjizmok területén)
  • teljes fájdalom a vállízületekben mozgás közben

A 3. hónapos együttműködés átfogó értékelése

Szubjektív értékelés: a vállízületi fájdalom csökkent, az eredmények azonnal érezhetők voltak a Theragun első alkalmazása után. Az alkar izomtónusának általános ellazítása, a tapadás javítása és az izomerő enyhe növekedése. A beteg nagy javulást érzett a talpán - jobb járás, jobb lábmosás, az egész alsó végtag ellazult érzése (beteg arthrodesis I. metatarsophalangeal közös a hüvelykujj).

Objektív értékelés: az izomtónus csökkenése az alkar területén, a cél minősítési pont csökkenése a tenyér területén, valamint az alkar területén mindkét csoportban. A kis kézízületek részleges relaxációja, a fékpad nem észlelte az izomerő növekedését. Javított járás a Theragun alkalmazás után - jobb lábmosás, kis gyulladásos csontok és boka terület felszabadulása (az Achilles -ín és a fascia ellazítása az ültetvény területén).

A beteg a stabilizáló lemez vállízületekből történő kivonása utánAplikace Theragunu při hojení jizvy

2019/3-án a beteg a kulcscsont területén ligamentális műtéten ment keresztül, ahol a mérkőzés során teljes szakadás történt. A lemez segítségével stabilizációt végeztünk. A műtét után a mozgás és a mozgás tartománya korlátozott volt (hajlítás 45°, elrablás 45°, forgás 0°), a rehabilitáció júniusig tartott, amikor a mozgásokat csak a lemez korlátozta. A vérlemezke-extrakciót 12/2019-ben végezték (kép a jobb oldalon 2 nappal a műtét után). Mozgástartomány a vállízületben 170°, elrablása 170°, kissé korlátozott belső és külső forgás. A beteg beszámolt a mozgás korlátozásáról, alkalmi fájdalomról, különösen éjszaka. A beteg a sérülés miatt nem tudott részt venni a kosárlabdaszezonban, a rehabilitáció során, , a rehabilitáció alatt és a rehabilitáció befejezése után fitness és általános felkészítő edzés következett, amikor a Theragunt is alkalmazták.

A műtétre 2019. december 3 -án komplikációk nélkül került sor, a varratókat 13 napig hagyták, a sebet ezután primamenként nyugodtan meggyógyították. Mozgástartomány korlátozott hajlítás 90 °, ABD 60 °, forgás korlátozott és fájdalmas. A posztoperatív fázisban a Theragunt a lapocka, a nyak, a kar és a mellizom izmainak ellazítására használtam. Kevesebb mint egy hónap elteltével a Theragun -t közvetlenül a hegre alkalmazták, hogy megakadályozza a tapadást.

Terapeutické využití Theragunu

A terápia értékelése

Összességében a Theragun -t a beteg a kosárlabdába visszatérésre való felkészülés során használta - edzés előtt, edzéskor vagy edzés után, regenerálódásként. Mozgástartományok a vállízületben 2020.1.9. Teljes hajlítás, elrablás és forgás. Továbbra is dolgozunk az izomerő növelésén. A beteg szubjektív értékelése: nincsenek problémák, Theragun nagyon pozitívan értékeli a mérkőzésre való felkészülést vagy az edzés előtt, majd a regenerációt és a meccs utáni izomgörcsöket. A játékosnak két sikeres mérkőzése van.

Theragun általános értékelése

Nagyon pozitívan értékelem a készüléket. Ez nemcsak megkönnyíti számomra a munkát és megmenti a kezemet, hanem segít is. Természetesen a kezek összetéveszthetetlen eszközök, ezért mindig szükség van a páciens megvizsgálására, majd a terápia meghatározására, és a terapeuta mindig tudj arról, hogy mit csinál, és mit akar befolyásolni Theragunnal. Gyakorlatomban Theragun nagyon jól működött az alsó végtagok tónusos görcseiben, vagy például a beteg mobilizálás vagy manipuláció előtti felkészítésében. Továbbá egy teljes csípőízületi műtéten átesett betegnél, ahol fúzió és hipertóniás heg volt. A Theragun izomláncokon vagy például a reflexpontokra gyakorolt ​​hatásokon keresztül is befolyásolhatja a szerkezeteket. Ennek a masszázskészüléknek az az előnye, hogy széles körű felhasználási területei vannak, és egyaránt használható műtét utáni vagy krónikus állapotokban, valamint sportolóknál a felkészülés, edzés, a mérkőzés előtt, a mérkőzés után.

Michaela Dudková 

   A cikk szerzője Bc. Michaela Dudková