Egy modern kezelési módszer, az úgynevezett "tissue flossing"

A "tissue flossing" vagy egyszerűen "flossing" kezelési módja évről évre egyre népszerűbb. A sportedzők, fizioterapeuták és a nagyközönség számára elsősorban 2013 körül vált ismertté, amikor az amerikai kutató és gyógytornász Dr. Kelly Starrett kiadta a világhírű "Becoming a Supple Leopard" című könyvet, amelyben rámutatott a fogselymek használatának lehetőségeire a mozgástartomány, a teljesítmény és a sérülések megelőzése érdekében. Azóta számos más publikáció és kutatás jelent meg, amelyek a "tissue flossing" módszerrel foglalkoznak, ennek köszönhetően a szakmai és a nagyközönség egyre nagyobb része fedezi fel a kompressziós terápia varázsát.

 

Mi a "tissue flossing"?

A "tissue flossing" egy modern terápiás módszer, amely speciálisan kialakított rugalmas gumiszalagokat használ, amelyek izom -csontrendszeri problémák kezelésére szolgálnak, pozitívan befolyásolják az emberi test mozgásszervi, kardiovaszkuláris, ideg- és nyirokrendszerét, elősegítik a regenerációt és megakadályozzák a mozgásszervi sérüléseket készülék. Jelentősen használják a világ- és hazai fizioterápiában, de minden bizonnyal megtalálják a helyüket a hivatásos vagy amatőr sportolók sportképzésében. A terápia fő hatása elsősorban a lágyrészek vagy ízületek kompresszió kombinációjából felmerül, amelyet a rugalmas szalagok fordulása a kívánt kezelési hely körül, ami a flossbanddel majd kompresszió engedélyezés és flossband eltávolítás meg van csinálva.

Az alkalmazott flossbanddel terápiás kezelések közé tartozik az ízületek mobilizálása az ízületi elzáródások gyors eltávolítására, a bőr, a bőr alatti szövet és a fascia kezelésére szolgáló lágy technikák az egyes rétegek kölcsönös elmozdulásának javítása érdekében, vagy például az iszkémiás kompresszió a triggerpontok hatékony eltávolítása érdekében. A flossband alkalmazása azonban kombinálható minden típusú mozgással, legyen az passzív vagy aktív mozgás, valamint progresszív mozgásterheléssel, proprioceptív edzéssel, posztometrikus relaxációval vagy proprioceptív neuromuscularis könnyítéssel. Csak a kezelő terapeuta ügyességén és képességein múlik, hogy a "tissue flossing" módszert beépítse terápiás koncepciójába és terápiás egységébe. A flossbanddel megfelelően kiválasztott terápia csökkentheti a fájdalmat, javíthatja a vérkeringést, a lágyrészek elmozdulását, és ezt követően javíthatja a sportteljesítményt. A flossbanddok így könnyen használhatók, kompakt és gyakorlatilag elpusztíthatatlan terápiás eszközöket jelentenek, amelyeket egy terapeuta vagy sportoló mindig magával vihet. 

317215b6-b6da-432f-9817-a7f46915086c

 

Mikor lehetséges a flossband használata?

A flossband használata a sportbalesetet követő rehabilitáció bármely szakaszában megtalálhatja a helyét. A "tissue flossing" módszer sikeresen alkalmazható a legtöbb akut és krónikus mozgásszervi problémára. Posttraumatikus körülmények között a flossbanddet megfelelően lehet használni a gyógyulás adott szakaszában, például riasztási vagy gyulladásos szakaszban a duzzanat csökkentése érdekében, proliferációs fázisban, hogy megfelelő impulzust hozzon létre a lágyrészek regenerációjához és például a helyreállításhoz fázis az egyéni terápiában, a 100% -os visszatérési funkciókban és a megelőzésben.

 

A flossband fő előnyei

A "tissue flossing" módszer előnye, hogy nagyon könnyen kombinálható más terápiás koncepciókkal és rehabilitációs segédeszközökkel. A flossband és a Theragun kombinációja nagyon praktikusnak tűnik egy erős kompresszió létrehozásához, ami nem fájdalmas a beteg számára, de hasonló hatás érhető el a flossband szíjak és a masszázshenger kombinációjában is. A terapeuta azonban ügyesen összekapcsolhatja a fogselyem alkalmazását olyan terápiás koncepciókkal, mint a PNF módszer, a DNS vagy az osztályának sportspecifikus képzésével. A flossing és a kinesiotaping vagy köpölyözés kombinációja nagyon előnyösnek tűnik. Ennek a kezelési módnak további előnyei közé tartozik a nagy hatékonyságú, viszonylag nagy kezelési terület, amely segít a terapeuta számára a terápiához szükséges idő megtakarításában, a terápia lehetősége az igényes körülmények között, valamint az a tény, hogy a flossband szalagok nagyon kompaktak és könnyen karbantarthatók. A nagy előnyök között szerepel az a lehetőség is, hogy megtanítsuk a páciensnek vagy a sportolónak a flossband helyes használatát, ennek
köszönhetően lehetőség van a hatékony autoterápiára terapeuta jelenléte nélkül. A fő hátrányok közé tartozik az a tény, hogy a "tissue flossing" módszer nem képes megfelelően kezelni az összes testszerkezetet, valamint az, hogy a terapeuta a kezelés során elveszíti a pontos kézi érintkezést a szövetekkel.

 8376d1ee-945e-4abb-95e1-775e2fc4635d

Úgy tűnik, hogy a fonálszíjjal történő kezelési módszer hatékony és praktikus lehetőség az izom -csontrendszer funkcionális és szerkezeti rendellenességeinek kezelésére. Bár a kezelési módszer hatása még nem teljesen ismert, a "tissue flossing" módszer hatékony terápiás és megelőzési módszer a fizioterápia, a sportgyógyászat, valamint az elit- és amatőr sport területén.